Een dermatoloog is een arts met als specialisatie de huid en ziekten van de huid. Hij/zij doet onderzoek naar de gezonde en zieke huid, geeft advies over huidbehandeling en huidverzorging. Een dermatoloog kan allerlei ingrepen uitvoeren die betrekking hebben op de huid en op direct onderhuids gelegen weefsel, zoals vet en soms ook spieren.

Op cosmetisch gebied zijn er heel wat ingrepen die een dermatoloog kan uitvoeren! In verkorte vorm:

  • Botuline toxine
  • Fillers
  • Lipofiling
  • Peeling
  • Laserbehandelingen
  • Draadlifting
  • Liposuctie
  • Chirurgische gezichtscorrecties
  • Verwijderen van onregelmatigheden aan de huid

BOTULINE TOXINE

Botuline toxine (Botox) wordt gebruikt om de werking van de spieren in het gezicht te verminderen. De spieren in het gezicht die voor onze mimiek zorgen, geven op den duur ook rimpels in de huid. Om dit te voorkomen wordt botuline toxine gebruikt. Ook bestaande rimpels worden na inspuiting van dit middel vaak minder diep.

Vooral de spieren van het voorhoofd en die naast de ogen worden vaak met botuline toxine behandeld. Dat heeft effect op de verticale lijnen tussen de wenkbrauwen (fronsrimpels), de horizontale lijnen op het voorhoofd en de horizontale lijnen naast de ogen (kraaienpootjes). Maar ook spieren op de neus en op de kin worden met botuline toxine behandeld. Niet alle spieren in het gezicht zijn geschikt voor inspuiting. Dat zijn met name de spieren die belangrijk zijn voor het bewegen van de lippen.

Een nieuwe trend is om niet alle spieren helemaal ‘plat te leggen’ (= compleet onwerkzaam te maken), maar om met lagere doseringen de spanning van de spieren verspreid over het gelaat te verminderen. Deze Full Face Botox techniek is steeds populairder, omdat mensen niet meer een ‘frozen face’ willen hebben.

Botuline toxine is een heel veilig middel. De enige bijwerkingen die optreden, zijn een gevolg van ‘weglekken’ van het ingespoten middel naar omliggende spieren. Daardoor treedt er soms een iets verlaagde stand van wenkbrauw of ooglid op, of is toch de beweging van de lippen iets verstoord. Omdat het in die gevallen altijd om kleine hoeveelheden botuline toxine gaat, zijn deze problemen in enkele weken verdwenen.

Er is ongeveer 25 jaar ervaring met botuline toxine behandelingen van spieren. Nooit is aangetoond dat het middel op lange termijn schade doet. Wel wordt afgeraden botuline toxine tijdens de zwangerschap of in de periode van borstvoeding te gebruiken.

Botuline toxine wordt ook gebruikt voor andere indicaties, bij voorbeeld overmatig transpireren.

FILLERS

Fillers (vulmiddelen) zijn middelen die in of direct onder de huid ingespoten worden om rimpels op te vullen, meer stevigheid aan de huid te geven of om de vorm van het gezicht te verbeteren.

Het meest gebruikte vulmiddel is hyaluronzuur (HA). Er zijn verschillende firma’s die elk onder een eigen productnaam HA-fillers op de markt brengen. HA-fillers zijn zeer veilig. In een onderzoek van het ErasmusMC (EMC) werd gevonden dat er in Nederland 140.000 behandelingen zijn toegepast (cijfers 2016). Gezien het aantal verwijzingen voor complicaties van deze fillers naar het EMC, wordt de frequentie van complicaties geschat op ruim minder dan 1%. Bijna alle complicaties met HA-fillers zijn goed te behandelen door middel van inspuiting met het enzym hyaluronidase, dat de HA-filler oplost.

Een andere groep van injectables zijn de biostimulerende middelen. Deze stoffen geven na inspuiting het lichaam een impuls om nieuw collageen (een belangrijk bestanddeel van bindweefsel) aan te maken. Dat geeft stevigheid en vulling aan de huid ter plaatse. In Nederland zijn drie biostimulerende fillers op de markt: Radiesse, Sculptra en Ellanse. Ook van deze middelen worden weinig complicaties gezien.

Al deze middelen verdwijnen na verloop tijd (6-24 maanden afhankelijk van het type filler) weer uit het lichaam. De vroeger gebruikte permanente fillers zijn in Nederland bij de wet verboden.